Το έργο

jonathan-ocampo-iCgfwfqgdzo-unsplash

Η μοριακή προσέγγιση των τροφίμων αποτελεί μια κυρίαρχη τάση στη διεθνή γαστρονομία, η οποία χαρίζει νέα ζωή σε “κουρασμένα” αγροτικά προϊόντα. Ωστόοσο, οι απαιτήσεις για μια “αλχημική” αντιμετώπιση των πρώτων υλών περιορίζει κατά πολύ το κοινό της μοριακής γαστρονομίας.

Το ΜΕΛΟΞ φιλοδοξεί να ανατρέψει την εικόνα αυτή κάνοντας την μοριακή εμπειρία γεύσης διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, μέσω της σύλληψης, σχεδιασμού και ανάπτυξης 6 Καινοτόμων Μοριακών Τροφίμων (ΚΜΤ). Η θέσπιση των ΚΜΤ ως μια νέα κατηγορία τυποποιημένων τροφίμων είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς του ΜΕΛΟΞ, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας που προκύπτει από 2 βασικές κατευθύνσεις της πρωτογενούς παραγωγής, της ελαιοκομίας και αμπελοκομίας.

Η ανάπτυξη 4 ΚΜΤ ελαιολάδου με την προσθήκη μοριακών αρωματικών παραγόντων και 2 ΚΜΤ όξους με την μορφή μοριακών προσθέτων γεύσης στην Ελλάδα αναμένεται να τοποθετήσει την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων στην αιχμή της καινοτομίας και να προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα τόσο στα πρωτογενή όσο και στα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα ελιάς και αμπέλου.

Η επιλογή των αρωματικών υλών και των προσθέτων γεύσης  βασίστηκε στις καταναλωτικές προτιμήσεις αλλά και στη διαθεσιμότητα ποιοτικών ποιοτικών πρώτων ύλών, γεγονός που επιτρέπει την ολοκλήρωση του ΜΕΛΟΞ εντός των 2,5 ετών υλοποίησης, διατηρώντας το σύνολο της προστιθέμενης αξίας των ΚΜΤ στην εγχώρια παραγωγική διάρθρωση.

Το έργο ΜΕΛΟΞ με τίτλο “Σχεδιασμός και ανάπτυξη καινοτόμων μοριακών τροφίμων ελαιολάδου και οξούς”, συνολικής διάρκειας 30 μηνών, έχει εγκριθεί με την υπ’ αριθμ. 360/26.11.2020 απόφαση της ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ, στα πλαίσια της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας “Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ Β΄ΚΥΚΛΟΣ” του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” με τη συγχρηματοδότηση από Εθνικούς (ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020) και Κοινοτικούς πόρους (Ευρωπαϊκή Ένωση- Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)

Skip to content